2007. augusztus 10., péntek

Mire jó az Offshore cég?

Előzőleg részleteztem, hogy mire lehet legálisan használni az Offshore cégünkben felgyülemlett anyagi erőforrásainkat - tehát pl. finanszírozhatja üzleti költségeinket, amit magyar vállalkozásunkban nehezen tudnánk elszámolni, pl. külföldi utak.

Mire lehet még?
Feltételezzük, hogy aki odáig jutott, hogy offshore cége van, vagy szeretne, annak nincsenek napi anyagi problémái, tehát a "gazdaságosabban leadózott" pénz nem párizsira kell.

A teljesség igénye nélkül offshore cégünk alapíthat vállalkozást, vásárolhat ingatlant és amennyiben semmiféle képpen nem kerülhető el a "készpénz kivét" akkor nyújthat kölcsönt, természetesen szigorúan lepapírozva és átutalással (ilyenkor nem árt közbeiktatni egy másik olyan "tiszta" (offshore) céget, amely semmiféleképpen nem hozható összefüggésbe velünk, tehát pl. nem adott ki számlát a magyar vállalkozásunk részére, stb.). Fontos, hogy a kölcsönnek "nyoma" legyen, ellenkező esetben egy esetleges vagyongyarapodás vizsgálatnál kellemetlen helyzetbe kerülhetünk.

Hogyan kerül az offshore cégbe a pénz?
Azt már tisztáztuk, hogy számláz, de mit és kinek?
Import esetén be lehet kombinálni az offshore céget, ennek hiányában marad a konzultáció, tanácsadás és egyéb szolgálatások vagy liszenszdíjak.
Nyilván annak kell adnia számlát, ahol adócsökkentést kell elérni, de itt is figyelni kell arra, hogy valószerűtlen, ha a normál üzletmenetben számottevő az egy helyről érkező számla, különösen ha ez nem is import és ráadásül küldföldről jön.

Gondolatébresztőnek néhány link:
http://www.jata.hu/szoveg/Jata04.htm#4.1.
http://www.ilshungary.hu/?to=offshore
http://www.drvilmanyi.hu/ikreator/drv/cms_pub/content_69-hu.html
http://www.eurofinance.sk/hun/offshore.php

Tehát olybá tűnik, hogy az adóoptimalizáláshoz nem elég egy Offshore cég, annak legális használatához előre tervezni kell és konzultálni olyannal aki jobban ért hozzá, mint mi. A fentiek mellett még egy link:
http://www.calderan.hu/adooptimalizalasi_kehely

Nincsenek megjegyzések: