2007. augusztus 10., péntek

Jó nekem a kettős adóztatást elkerülő egyezmény?

A kettős adóztatásról szóló egyezmények jellemzően nem arról szólnak, hogy ha valaki valahol kevesebbet adózik mint amúgy ezt otthon tenné, akkor hurrá, tegye ezt, hanem arról, hogyha valahol levonnak tőle X%-ot akkor otthon már csak az otthoni Y% minusz X% adót kell megfizetnie. Értelemszerűen ha X=0, akkor Y annyi, amit amúgy is fizetne otthon. Az USA-Magyar kettős adózásról szóló rendelkezés elérhetősége: http://www.huembwas.org/Consular/adomagyar.htm

Mindenkinek figyelmébe ajánlom az egyezmény elnevezésének második szakaszát: "49/1979. (XII. 6.) MT rendelet a Magyar Népköztársaság Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok Kormánya között Washingtonban, az 1979. évi február hó 12. napján aláírt, a jövedelemadók területén a kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló egyezmény kihirdetéséről"

Az ilyen egyezmények mellesleg jellemzően jogsegély/adatcsere opciókkal is járnak, el lehet dönteni, hogy valakinek ez jó, vagy nem. Pl. az egyszerűség kedvéért nézzük az osztalékot: "9. Cikk - Osztalék: (1) Az osztalék, amelyet az egyik Szerződő Államban illetőséggel bíró társaság a másik Szerződő Államban illetőséggel bíró személynek fizet, ebben a másik Államban adóztatható." Tehát USA társaság magyar személynek történő osztalékfizetése magyarországon adóztatható jövedelemnek minősül.

Fenti csak azt jelenti, hogy igény esetén fennállhat adatcsere az országok között (bár egy offshore LLC az IRS-sel nincs kapcsolatban) és az "osztalék" (vagy bárminemű jövedelem) adóztatható lenne magyarországon.

Itt jön be a képbe az, hogyha pl. offshore cégünk nem ad jövedelmet, hanem "csak" természetbeni juttatást, ami ráadásul nem is feltétlenül egyértelműen az - pl. cégünk fizeti amerikába (vagy máshova) történő (természetesen "üzleti") utunkat, akkor az az offshore cég költsége és elméletileg senkit nem kell, hogy "befolyásoljon". Természetesen ha az ember nem akar a bíróságon "vélelmezésekkel" kűzdeni, akkor az ilyen jellegű dolgokat ne részletezze az APEH felé.

Máris eljutottunk oda, hogy van már egy lehetőségünk arra, hogy offshore cégünk a mi érdekünket szolgálja. Lehetőleg attól mindenki tartózkodjon, hogy külföldi céges kártyáját magyarországon használja, pl. ne vegyen rajta zsemlét a Tesco-ban... Ha nagyon muszáj, vegyen fel egy automatából készpénzt, sísapkával a fején...

Nincsenek megjegyzések: