2007. augusztus 10., péntek

Mire az az Offshore és mire jó?

Az Offshore - mint cég - gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy bizonyos országban bejegyzett cég, ott helyileg nem végezhet tevékenységet (nem állíthat ki számlát helyi lakosnak/cégnek) ennek fejében viszont nincs könyvelési és egyéb jelentési kötelezettsége és nem kell semmiféle adót fizetnie, leszámítva egy éves "franchise" díjat, ami egy "normális" cég fenntartási költségéhez képest nulla.

Pl. egy Delaware államban (USA) bejegyzett LLC ("Kft.") esetén ez évi 200 USD.
http://revenue.delaware.gov/services/Business_Tax/Franchise_Tax.shtml
http://corp.delaware.gov/frtax.shtml
Ehhez jön még a "Registered Agent" díja, aki ezt helyileg elvégezheti helyettünk, ez ügynökfüggő, de kb. max. mégegyszer ugyanennyi.

Minthogy egy offshore cég jogi személyiség, adózás szempontjából kedvezőbb, mint egy magyarországon bejegyzett vállalkozás, a magánszemély adózásáról már nem is beszélve.
Egy tipikus LLC amerikában a tulajdonos személye után adózik (pass-through), tehát annak - amerikából nézve - külföldi tagjai - tehát pl. magyarok - (amerikában) nem adókötelesek, és nem kell adóbevallást beadniuk, amennyiben a jövedelem nem az USA-ból származik - ami ugye Offshore LLC esetén szigorúan nem is származhat az USA-ból. Ez nem csak adózás, hanem bürokrácia szempontjából is "jó", hiszen semmiféle papírral nem kell bíbelődni.(http://www.offshore.co.hu/view/main/28.html)

Az alap definiciókat átvéve, az a kérdés marad, hogy "mire jó?". Értelemszerűen arra, hogy az adónkat minimalizáljuk. Amennyiben offshore cégünk megfelelő alapokon tud számlát kiállítani belföldi cégünk számára és az LLC-nél ilyenmód keletkezett nyerséget nem fizetésként "használjuk el", akkor teljesen legálisan jártunk el. Ez viszont pár új kérdést vet fel, pl. mik lehetnek a "megfelelő alapok" illetve, hogyan "használjuk el" a felgyülemlett nyereséget.

Nincsenek megjegyzések: