2007. augusztus 10., péntek

Hol legyen az Offshore cégem helyszíne?

Mint a többi - jó kérdés...

Egyre inkább az látszik, hogy Europába lehetőleg ne. Ez így nem hangzik nagyon rémisztőnek, de ehhez hozzá kell venni még pár tradícionális helyszínt is, mert például olyan távolínak tűnő országokon is, mint Aruba, Brit Virgin szigetek, Kajmán szigetek, Montserrat és társai, EU ország csatolt külbirtokaként "szorul a hurok". Elméleti síkon ez "csak" könyebb adatcserét és jogsegélyegyezményeket jelent, amikből pár már amúgy is megvolt, pl. kettős adóztatást elkerülő egyezmények, erre még visszatérek, hogy jó is-e ez vagy nem. Offshore cég "legális használata" esetén elméletileg nem kellene, hogy problémánk legyen ámde igen nehéz legálisan használni egy offshore céget és egy olyan országban, ahol az APEH "vélelmez", ott szerintem jobb, ha az ember minél kevésbé nyújtja tálcán a fejét.

Érdekes lehet még Amerika, mint helyszín, pl. Delaware, ahol a tulajdonosok nevét hivatalosan nem tartják nyílván (min. 2 tulajdonos kell egy LLC-hez) vagy Nevada, ahol 30 napra függesztik ki a tulajdonosok nevét és utána szintén nem szerepel sehol.
Jogos a kérdés, hogy egy olyan paranoiás országban mint Amerika, tényleg nem tudja e az FBI, CIA, IRS vagy egyéb hárombetűs cég, hogy valójában "kié" is egy LLC, naív aki azt gondolja, hogy nem. De nem is kell ilyen messzire menni, hiszen a "Registered Agent", - illetve amennyiben még valami cégalapító ügynökséget is igénybe vettünk, akkor az is - tudja, hogy kik az "igazi" tulajdonosok, saját maguk védelme érdekében ezt nyílván is tartják (due diligence - ismerd az ügyfeled) és "megfelelő nyomás" esetén a könnyebb ellenállás irányában fognak elmozdulni, ha érthető amit mondok...
Plussz kapunk egy papírt a bankszámlanyitáshoz, ahol amennyiben nem igényeltünk "névleges igazgatókat", akkor szintén a mi nevünk fog ékeskedni. A névleges igazgatónak sok értelmét nem látom a fentiek miatt (csak plussz költség és bonyodalom), plussz bankszámla nyitásnál mindenképpen kelleni fog valaki aki, jellemzően te leszel, itt megint az a kérdés, hogy a bank mennyire rugalmas, ha valami hivatal a bankszámlád adatait szeretné tudni...
Tehát ott tartunk, hogy bankszámlát sem biztos, hogy az EU országaiban szeretne az ember nyitni más kontinens esetén meg esetlegesen magasabb banki tranzakciókkal lehet szembesülni. Svájccal, Andorrával és egyéb Európai nem-EU-s tag szóba jöhet még, hiszen "információcsere" ügyben még talpon maradt pár ország (még EU-s is: Ausztria, Belgium és Luxembourg), de hosszabb távon kénytelenek lesznek ezek az országok is álláspontjukat "jogharmonizálni".
http://en.wikipedia.org/wiki/European_Union_withholding_tax

Néhány hasznos link:
Nevada (és az amerikai cégformákról általában): http://www.nevadafirst.com/
Több helyszín ismertetéssel:
http://www.jata.hu/ - magyarul (bár talán kicsit régi adatok, de a lényeg megvan)
http://www.offshoresimple.com/ - angolul

És "Panama": http://www.panamalaw.org/ - angolul
Az oldal érdekessége, azon felül, hogy leírja, hogy miért Panama (nincsenek közös egyezményei semmilyen országgal), azt is részletezi, hogy melyik (más) helyszínt miért ne válasszuk.
http://www.panamalaw.org/jurisdictions_to_avoid.html
Olvassuk fenntartással, de figyeljünk oda, mi lehet számunkra lényeges.

Nincsenek megjegyzések: